Reset password

Banebrytende solcelleprosjekt på Frogner kirke

Banebrytende solcelleprosjekt på Frogner kirke

01.02.2024

Utfordringene står i kø når man skal legge solceller på en verneverdig kirke som er nesten 100 år gammel. Nå begynner imidlertid prosjektet å gi synlige resultater, og om ikke lenge vil to tredeler av Frogner kirkes strømforbruk komme fra egenprodusert solstrøm.

Frogner kirke ble bygget i 1925, og er vernet av Rikantikvaren. Likevel ønsket Lillestrøm kirkelige fellesråd å tenke nytt da kirkens 40 år gamle takstein skulle byttes ut. I tillegg til ny takstein, ønsket de solceller på taket. I samarbeid med Riksantikvaren la de en plan som både ivaretar kulturarven og gir Frogner kirke egenprodusert, grønn solstrøm.

Nortekk AS ble valgt som leverandør, i samarbeid med søsterselskapet Kinli AS. Vi bytter ut 22 tonn gammel takstein med nye Benders Palema dobbeltkrum, og oppå taksteinen legges Midsummer Wave solcellepaneler.

Midsummer Wave er solcellepaneler som følger taksteinens krumme form, slik at de går i ett med resten av taket. Hvert panel har en maksimal effekt på 55 watt. Med 294 paneler kan taket på Frogner kirke produsere inntil 22 000 kW per år. Med norsk klima er den forventede produksjonen noe lavere, men vil likevel dekke to tredeler av kirkens energibehov.

– Solcellepanelene skal produsere nesten 14.700 kilowattimer i året i snitt. Det kommer til å dekke cirka to tredeler av vårt energibehov, sa kirkeverge Peter Straumann i et intervju med NRK.

Prosjektet startet opp i fjor høst. Etter å ha byttet takstein, lagt nødvendige kabler og gjort andre forberedelser, er det nå klart for montering av solcellepanelene. Det forventes å ta ca. 20 dager, men er litt væravhengig. Norsk vintervær, kombinert med at kirketaket er veldig bratt, har gjort prosjektet ekstra utfordrende.

- Utfordringer med legging på dette prosjektet er definitivt vinkelen på taket, som er 59 grader. Det og ekstremt varierende vær har påvirket fremdriften, men det skal bli like bra estetisk uansett. Det fine med disse panelene er at der følger kurven til taksteinen, noe som gjør at man knapt legger merke til at det er solceller der i det hele tatt, forteller Lars Martin Norvik, avdelingsleder for solceller hos Nortekk AS.

Uansett vil solcellene på Frogner kirke være klare til å produsere grønn strøm når vårsolen setter inn. Den vil da være den første verneverdige kirken i Norge med solceller på taket, men riksantikvar Hanna Geiran håper at den ikke blir den siste.

- Da er det også viktig å håpe på og satse på at det kommer ulike typer produkter som er tilpasset de ulike kirkene og andre kulturminner vi har i Norge.