Reset password

Slik blir du blikkenslager

Som blikkenslager jobber du med ting som varer i generasjoner. Enten det er båndtekking av tak, dekorasjoner på et kirkespir eller beslag på et hus, så vil jobben du gjør være viktig i flere tiår fremover.

Blikkenslagerfaget er et kreativt fag. En av våre blikkenslagere beskriver det slik: «Jeg ble blikkenslager fordi jeg liker å jobbe med hendene. Blikkenslagerfaget minner meg om origami. Det er et kreativt yrke, og arbeidsdagen er aldri kjedelig.»

Som blikkenslager jobber du med ulike typer metall. Tynne plater av stål, sink, kobber og aluminium formes til beslag, vegg- og takplater, pipehatter, renner og andre ting. Alle hus bruker renner, plater og beslag, så blikkenslageryrket gir deg en trygg og sikker jobb.

Blikkenslagere har en variert jobb. Noen dager står de på verkstedet og lager beslag og andre ting som skal monteres på huset. Andre dager står de på et tak og monterer. Ingen hus er helt like, så det er sjelden du gjør det samme to dager på rad som blikkenslager.

Les mer om blikkenslageryrket på Utdanning.no.

Det er to veier frem til fagbrev som blikkenslager:

taktekkere
Faustas Kavaliauskas og Juri Leiten har begge tatt svenneprøven som blikkenslager.
taktekkere
Faustas Kavaliauskas og Juri Leiten har begge tatt svenneprøven som blikkenslager.

Skoleløpet

Velger du skoleløpet får du en kombinasjon av teori og praksis. Du går først to år på skole, og jobber deretter som lærling i en bedrift i to år. Da kan du gå opp til svenneprøven og få svennebrev som blikkenslager.

Ønsker du å gå videre, kan du ta mesterbrev etter å ha jobbet som blikkenslager noen år. Det er også mulig å gå den såkalte y-veien hvis du vil bli ingeniør eller noe annet som krever generell studiekompetanse.

Utdanningsløp:

  • 1. år: VG1 – Bygg- og anleggsteknikk
  • 2. år: VG2 – Klima, energi og miljø
  • 3. og 4. år: Lærling i bedrift

Les mer om skoleløpet på Utdanning.no.

Les her hvis du vil være lærling i Nortekk.

Praksiskandidat

Ønsker du å ta svennebrev som praksiskandidat, tar du hele utdannelsen ute i bedrift. Før du kan ta svenneprøven som praksiskandidat må du ha jobbet minst fem år som blikkenslager i en bedrift.

Det stilles krav til at praksisen du har i bedriften er allsidig og dekker de viktigste målene i fagets læreplan.

Før du kan gå opp til svenneprøven som praksiskandidat må du bestå en teorieksamen for praksiskandidater.

Som praksiskandidat har du de samme mulighetene til å ta mesterbrev eller bygge på med generell studiekompetanse som du har gjennom skoleløpet.

Les mer om å bli praksiskandidat på Utdanning.no.

Les om Faustas Kavaliauskas og Juri Leiten som valgte hver sin vei til svennebrevet som blikkenslager.

Ta kontakt med oss hvis du har spørsmål om blikkenslageryrket.