Reset password

Faustas og Juri tok svenneprøven

Faustas og Juri tok svenneprøven

18.10.2021

Blikkenslagerne Faustas Kavaliauskas og Juri Leiten gikk begge opp til svenneprøven i sommer, og kan nå dokumentere sin fagkompetanse med ferske svennebrev.

De to blikkenslagerne fulgte ulike utdanningsløp frem til målet. Mens Faustas gikk to år på skole og så to år som lærling, gikk Juri opp som praksiskandidat etter å ha jobbet syv år som blikkenslager.

Nortekk har som mål at flest mulig av våre ansatte skal ha fag- eller svennebrev, og alle ansatte som melder seg opp til prøven får kostnadene dekket.

Familietradisjon

Med en far og bror som begge er blikkeslagere, var det ingen overraskelse at Faustas også valgte å utdanne seg i det samme faget.

- Jeg valgte yrket først og fremst fordi jeg ønsket en jobb hvor jeg er mye ute blant folk. Siden min far og bror begge er blikkenslagere kjente jeg til faget fra før av.

Faustas Kavaliauskas
Faustas Kavaliauskas båndtekker et tak i Oslo.

Faustas gikk to år på skole. Først Bygg- og anleggsteknikk på Mysen VGS, så Klima, miljø og energiteknikk på Askim VGS. Deretter begynte han som lærling i Nortekk sommeren 2019. Etter to år som lærling kunne han gå opp til svenneprøven i juli i år.

- Skolen var en blanding av teori og praksis, og jeg likte meg godt der. Jeg kan absolutt anbefale ungdom å velge den yrkesveien.

- Da jeg ble lærling var jeg heldig å kunne jobbe med broren min, som også er blikkeslager i Nortekk. Jeg lærte veldig mye av han, både om blikkenslagerfaget og andre relevante fag. Jeg fikk gjøre mye på egenhånd, og så veiledet han meg hvis jeg gjorde noe galt.

Han forteller at det er stor forskjell på å sitte på skolebenken, og jobbe som lærling. 

- Du lærer mye mer av å gjøre ting selv, enn å bare lese om det i bøker. 

Faustas syntes ikke svenneprøven var så vanskelig. Oppgavene han fikk var mye av det samme som han har jobbet med i læretiden.

- Svenneprøven var lett. Det vanskeligste var båndtekking, men vi hadde god tid så det gikk greit.

Nå som han har fått svennebrevet får han høyere lønn og egen arbeidsbil. Han forteller at han jobber med mye av det samme som han gjorde som lærling, men at han får jobbe mer selvstendig nå.

Blikkenslageryrket er som origami

Juri Leiten valgte en annen vei til svennebrevet enn Faustas. Etter å ha jobbet syv år som blikkenslager kunne han ta svenneprøven som praksiskandidat. Kravet for å kunne gå opp som praksiskandidat er at man har jobbet minst fem år i yrket, og består teorieksamen for praksiskandidater.

- Jeg ble blikkenslager fordi jeg liker å jobbe med hendene. Blikkenslagerfaget minner meg om origami. Det er et kreativt yrke, og arbeidsdagen er aldri kjedelig, forteller han.

Han har tidligere jobbet som etterforsker i politiet og som tømrer, men valgte blikkenslageryrket fordi det er mer kreativt og mindre fysisk tungt.

Juri har jobbet som blikkenslager i syv år, de siste fem i Nortekk. Han lærte faget av andre blikkenslagere på jobben.

- Jeg tok svenneprøven for å vise meg selv at jeg virkelig kan faget. Det gir selvrespekt. I tillegg får jeg høyere lønn og kan jobbe mer selvstendig.

Han er enig med Faustas i at svenneprøven ikke var så vanskelig.

- Du må ha erfaring for å klare svenneprøven, men når du har jobbet som blikkenslager en stund er det ikke så vanskelig.

Vil du jobbe som lærling hos oss? Les mer her.