Reset password

Tonje er Nortekks første kvinnelige lærlig i taktekkerfaget

Tonje er Nortekks første kvinnelige lærlig i taktekkerfaget

03.11.2022

I september startet Tonje Gustavsen (19) opp som lærling innenfor tak- og membrantekkerfaget hos Nortekk.

Etter å ha gått 3 år med studiespesialisering valgte hun å snu helt om, og heller jakte på fagbrevet.

Tonje Gustavsen er ei lokal jente fra Skedsmokorset som raskt passet inn i arbeidsmiljøet. For å jobbe med 50 mannfolk må man ha bein i nesa.

- Jeg er en selvstendig jente som liker utfordringer, forteller hun.

Hun visste lite om taktekkeryrket før hun ble presentert for faget av lærling-koordinator ved Skedsmo vgs. etter sommerferien. Planen var egentlig å gå tømrerlinja, og hun sto på venteliste for å komme inn da hun ble satt i kontakt med Nortekk.

- Jeg kom over denne muligheten helt tilfeldig. Jeg skjønte raskt at taktekkerfaget kunne være noe for meg, for jeg elsker å jobbe ute, samtidig som det er mye fysisk krevende arbeid. Jeg føler jeg får brukt mer av meg selv.

Tonje er den eneste kvinnelige håndverkeren i Nortekk, men det passer henne visstnok bra.

- Å jobbe med mannfolk er mindre styr egentlig, og de har tatt meg veldig godt imot, forteller hun. 

Hun forteller at læringskurven har vært bratt, men at hun får god opplæring av instruktøren sin og de andre kollegaene hun jobber med. Det er litt tungt og krevende arbeid til tider, men jeg får hjelp hvis jeg trenger det. 

Overgangen fra å være elev til ansatt i bedrift har vært stor. Første arbeidsuken synes Tonje det var relativ fysisk hard, i tillegg til å stå opp tidlig og være klar for arbeid til kl. 07.00. Tonje flirer og forteller:

- Instruktøren min henter meg hjemme hver morgen så jeg er blitt litt bortskjemt.

Tonje jobber i serviceavdelingen de første 6 månedene for å få en solid innføring i faget. Etter hvert vil hun arbeide på større prosjekter sammen med andre taktekkere. Det blir en innholdsrik, spennende og omfattende læretid frem mot fagprøven.

- Jeg gleder meg til å lære mer, og med et fagbrev etter hvert er jeg sikret arbeid i årene fremover.

Servicemann Frank Korslund er instruktør for Tonje og har bare lovord å komme med. 

- Hun kommer på jobb i tide, er positiv og viser interesse. Hun er nøye med detaljer og gir mye av seg selv, samtidig som hun tar til seg lærdom kjapt. Hun har sklidd rett inn i miljøet vårt og er allerede en ressurs for bedriften.

- Nortekk har vært opplæringsbedrift i mange år. Ved å ha lærlinger former vi fremtidens faglig sterke arbeidsstokk, og samtidig tar vi samfunnsansvar. God oppfølging og rutiner for mottak av lærlinger er forankret i vår strategi. Med riktig oppfølging fra flinke faglige instruktører og ledere skaper vi en trygg ramme for lærlingene våre. Når lærlingene våre består fagprøven skal de vite at det er jobb å få, sier administrasjonssjef i Nortekk, Mette Johanssen.

Nortekk har over tid jobbet med å rekruttere flere lærlinger til taktekkerfaget, som tradisjonelt har vært mannsdominert. Det er viktig å vise at taktekkerfaget kan være en spennende karrierevei for både damer og menn.

Nortekk er veldig stolte over å endelig ha fått en kvinnelig taktekkerlærling på laget, og vi ønsker samtidig å takke alle våre dyktige ansatte har som bidrar i utdanningen til våre yngste ansatte.