Reset password

Lillestrøm Kirke

Lillestrøm Kirke

12.12.2018

Etter 83 år i vær og vind har kirketårnet i Lillestrøm fått seg en real oppussing. Arbeidet var langt mer omfattende enn forventet, men det er ikke gull alt som glimrer.

De siste fire månedene har snekkere, blikkenslagere og murere jobbet med rehabiliteringen av det 35 meter høye prismeformede kirketårnet i Lillestrøm kirke.

I dag var det klart for en slags avduking ved at deler av stillasene ble tatt ned. Både treverk, kobber, mørtel og tegl er byttet ut, og i dag kom altså toppen av det «nye» tårnet til syne.

– Det er ikke gull, men furu
– Flere har stoppet her i dag for å høre om vi har lagt gull i toppen av tårnet, ler prosjektleder Lars Martin Norvik i Nortekk AS, firmaet som har utført arbeidet,
– Men det er det samme materialet som var der fra før, nemlig malmfuru. Det gamle treverket var imidlertid preget av tidens vær og vind, så da har det fått en mørkere farge, sier Norvik.
– Så det er altså ikke gull, men furu.

Norvik sier de har mottatt mye skryt fra forbipasserende i dag.
– Dette har vært en morsom og annerledes jobb, spesielt siden det er et av Lillestrøms viktigste signalbygg, konstaterer prosjektlederen.

Kostet på tårnet en million

Arbeidet har ifølge Norvik hatt en kostnad på en drøy million kroner. Det var ved hjelp av kommunale bevilgninger at rehabiliteringen lot seg gjennomføre.

Malmfuru er en betegnelse på furu som ved alder og sein vekst har oppnådd stor malmandel. Selve «malmingen» skjer ved at harpiks fyller opp cellene i kjernen av treet, slik at det dannes en mørk kjerne som bevarer og forsterker furua.

Med andre ord vil byens kirketårn med årene ligne mer og mer på slik vi kjenner det fra før. Norvik anslår at det vil ta fire-fem år.

– Så nå får vi bare leve med at tårnet er lyst en periode, sier Norvik.

Tok dobbelt så lang tid

– Arbeidet var mye mer omfattende enn først anslått, og har tatt dobbelt så lang tid enn antatt, opplyser han.

– Den detaljerte utsmykningen gjorde at vi måtte leie inn møbelsnekkere, for dette var ikke vanlig snekkerarbeid. Snekkerne Erik Andresen og Steinar Martinsen har gjort en strålende jobb.