Som taktekker jobber du med husets femte og viktigste fasade. Taktekkeren sørger for at huset er tett, og tåler vær og vind. Jobben som taktekker er en trygg jobb. Alle hus har tak, og det bygges stadig med i Norge. Hvert eneste hus som bygges trenger taktekkere til å sørge for tette tak.
Som taktekker jobber du praktisk, og er mye ute. Det er en jobb med fantastisk utsikt, og av og til noen sure regnværsdager. Det er en fysisk jobb, men vi har maskiner som tar de tyngste løftene.
Taktekkere jobber med mange ulike oppgaver. En stor del av jobben er tekking av flate tak på boligblokker, kontor- og industribygg. De tekkes som regel med asfalt eller PVC-membran. I tillegg jobber taktekkere med montering av dampsperrer, isolering og brannseksjonering av tak, montering av grønne tak og vaier og sikringssystemer.
Stadig flere legger solceller, grønne tak og takterrasser. Uansett hva som ligger øverst, så må det være et tett tak under. Det gjør taktekkeryrket til en trygg og variert jobb.
Les mer om taktekkeryrket på Udtanning.no.
Det er to veier frem til fagbrev som taktekker:
Velger du skoleløpet får du en kombinasjon av teori og praksis. Du går først to år på skole, og jobber deretter som lærling i en bedrift i to år. Da kan du gå opp til fagprøven og få fagbrev som taktekker.
Ønsker du å gå videre, kan du ta mesterbrev etter å ha jobbet som taktekker noen år. Det er også mulig å gå den såkalte y-veien hvis du vil bli ingeniør eller noe annet som krever generell studiekompetanse.
Utdanningsløp:
Les mer om skoleløpet på Utdanning.no.
Les her hvis du vil være lærling i Nortekk.
Ønsker du å ta fagbrev som praksiskandidat, tar du hele utdannelsen ute i bedrift. Før du kan ta fagprøven som praksiskandidat må du ha jobbet minst fem år som taktekker i en bedrift.
Det stilles krav til at praksisen du har i bedriften er allsidig og dekker de viktigste målene i fagets læreplan.
Før du kan gå opp til fagprøven som praksiskandidat må du bestå en teorieksamen for praksiskandidater.
Som praksiskandidat har du de samme mulighetene til å ta mesterbrev eller bygge på med generell studiekompetanse som du har gjennom skoleløpet.
Les mer om å bli praksiskandidat på Utdanning.no.